Från deg till färdigt pepparkakshus

PEPPARKAKSHUSDEG

3 dl socker

2 dl ljus sirap

100 g smör

2 msk kanel

1 msk ingefära

1 msk kryddnejlika

1 msk kardemumma

3 dl mjölk

1 msk bikarbonat

16 dl (1 kg) vetemjöl

Smält smör, sirap och socker i en kastrull. Tillsätt kryddor och mjölk. Låt svalna.

Rör in bikarbonat och lite av mjölet. Arbeta in det mesta av resterande mjöl, men låt gärna degen vara lite kladdig. Spar resten av mjölet till utbakningen.  

Låt vila svalt i plastpåse, gärna ett dygn, före baket. Det kan vara lättare att kavla ut degen om man mjölar försiktigt på båda sidor av degen.

Grädda mitt i ugnen, 175°. Större delar 10–20 minuter, mindre delar 5–7 minuter. Grädda gärna bitarna lite större än de ska vara och skär rent längst kanterna efter gräddning. Låt svalna och torka på plant underlag.

VIT PEPPARKAKSDEG

3 1/2 dl vatten

3 dl ljus eller vit sirap

5 dl socker

75 gr smör

drygt 1 msk hjorthornssalt

2 1/2 liter vetemjöl

1 msk vaniljsocker

cedroolja, 6-10 droppar

Blanda vatten, sirap, socker och fett i en stor kastrull. Koka upp och låt svalna.

Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet. Tillsätt det och arbeta in resten av mjölet. Degen ska vara ganska fast. Om den är svår att kavla, låt ligga övertäckt i kylskåp cirka ett dygn.

Grädda i 175°, 7–10 minuter.

(Den vita degen är, enligt min uppfattning, inte god. Men det kan vara snyggt att blanda vit och vanlig pepparkaksdeg i byggen.)

FÖNSTER

kan tillverkas på flera olika sätt. Huvudalternativen är att skära ut fönstren eller att dekorera dem.

WINDOWS can be made in several different ways. Here are some examples.

INREDNING

Att bygga pepparkakshus är roligt, tro inget annat – men efter tillräckligt många år kan man ändå tröttna på att bygga hus. Vare sig det handlar om stugor eller höghus finns det begränsningar på hur mycket man kan variera sig när det handlar om fönster, dörrar och tak.

Det är då det kan vara dags att börja titta på att bygga pepparkaksinteriörer. Med möbler, tavlor och tapeter och allt vad som faller en in.

Väggarna i det här huset (i min fantasi hemmahörande vid obestämd gata i Gotham någon gång på 1960-talet) gjorde jag dubbla, med ytterväggar i vanlig pepparkaka och tapeter i vit pepparkaka för att få ljusast möjliga underlag till tapeterna. Tapetmönstrena målade jag med schabloner innan innerväggarna gräddades. Fönsterna är bakade för sig och satta på plats med kristyr runt om. De två väggsidorna monterade jag sedan ihop med kristyr; på köpet fick jag mycket stabila väggar.

En spegel i smält karamell fick extra glans med silverpulver på utsidan och svart färg på baksidan.

Båda lägenheter har lampor. En har lampskärm av kristyr (uppbyggd av ett antal ringar på varandra). Taklampan är gjord med fem fyrkantiga bitar med glas av smält karamell. Själva belysningen är en miniljusslinga med led-lampor, ihoppressad så mycket det bara går.

Tavlorna är målade med livsmedelsfärg på de färdigbakade tavlorna med ram.

Handfaten är gjorda i vit pepparkaka, med kranar i sockerarbete.

Som komplement till pepparkakan använde jag salta pinnar till rygg och ben på en av stolarna.

Make no mistake, building gingerbread houses is great fun, but eventually you can grow tired of making houses. That’s when it’s time to start thinking about interior decorating your gingerbread house. You can make furniture, plumbing, mirrors, paintings and wall paper with the help of white and brown gingerbread, melted candy, pretzel sticks, royal icing and a spot of food colour.

The wallpaper pattern was made with stenciling before the inner walls went into the oven.